Во потрага сте по нов, хранлив рецепт кој ќе ви го подобри квалитетот на живот, а истовремено ќе биде сојузник на добрата фигура?
Хрватскиот шеф Иван Пажанин веднаш ќе ве намами со вкусна и ароматна топла салата со медитерански шмек.
Видео
Состојки
| 800 гр | исчистен сладок компир |
| сол | |
| црн бибер | |
| 50 мл | маслиново масло |
| 200 гр | чери домати |
| 50 гр | црвен кромид |
| 2 чешниња | лук |
| 2 конзерви | EVA сардини со лимон |
| 2 лажици | сецкан магдонос |
| 30 гр | млада рукола |
| 1-2 лажици | бел вински оцет |
Подготовка
- Загрејте ја рерната на 220°С. Исчистениот сладок компир исечкајте го на коцки. Распоредете го во плех обложен со хартија за печење. Поросете го со црн бибер, посолете го и прелијте го со маслиново масло. Печете околу 20 минути.
- Во плехот додајте ги малите доматчиња пресечени на половина, промешајте ги со бататот и печете уште околу 10 минути.
- Во испечениот зеленчук додајте го исечканиот кромид, сецканиот лук, руколата и магдоносот. Ставете малку оцет и промешајте.
- На крајот, додајте EVA сардини со лимон. Служете ја салатата топла.
