Кога станува збор за лековитите својства на лигњите, пред сè поради богатството со селен, тие ја чуваат еластичноста на ткивата и ја продолжуваат оксидацијата на незаситени масни кислени. Благодарејќи на атиоксидативното дејство, овој микроелемент го намалува ризикот од карцином, кардиоваскуларни болести, како и од предвремено стареење и настанување на катаракта.
Месото од лигњи исто така содржи омега-3 масни киселини кои благотворно делуваат на кардиоваскуларниот систем затоа што го намалуваат нивото на маснотии во крвта и го намалуваат ризикот од создавање масни наслаги во крвните садови, го спуштаат нивото на холестерол, го продолжуваат времето на згрутчување на крвта, а воедно и ги стивнуваат воспалителните процеси.
Важно е да се напомене дека белковините во лигњите, во споредба со останатите видови месо, се полесно сварливи, поради пониско количество на колаген.
Во ресторанот во хотел Руссиа, лигњите се подготвуваат на скара. Ова е уште еден специјалитет кој задолжително им го препорачуваме на обожавателите на морска храна.
Комерцијален текст