Еуфоријата се чувствува, празничната сезона започнува, а ниту една домашна забава не завршува без десерт кој глатко изнудува гласно Ммммм.
Токму затоа ги поканивме Дејв од „Dave’s Kitchen“ и Теа од „Готвиме со Теа“ да подготват слатки задоволства со пудинзите Dolcela за нашата нова кулинарска битка.
Кој десерт ви се допаѓа повеќе?
Dave’s Kitchen: Новогодишни чоколаден и ванила тарт
Состојки за чоколаден тарт
За кората
| 200 грама | мелени бисквити |
| 2 лажици | шеќер |
| 2 лажици | Dolcela какао во прав |
| 130 грама | растопен путер |
За филот
| 1 пакетче | чоколаден пудинг Dolcela |
| 300 милилитри | млеко |
| 3 лажици | шеќер |
| 1 лажичка | екстракт од ванила |
| 1 лажица | путер |
| 4 лажици | Lino Lada Gold чоколаден крем со парчиња лешник |
За чоколадната глазура
| 150 грама | темно чоколадо за готвење Dolcela |
| 3 лажици | путер |
За декорација
| божиќни колачиња | |
| ѕвезден анаснон | |
| стапчиња цимет | |
| црвен прехранбен прав |
Подготовка на чоколаден тарт
- Најпрво подгответе ја кората за тартот. Во длабок сад промешајте ги бисквитите, шеќерот, какаото и растопениот путер. Оформете ја кората во тавче за тарт кое има дно кое се отстранува. Оставете во ладилник додека не го подготвите филот.
- За да го подготвите филот, во тенџере на оган ставете го млекото промешано со чоколадниот пудинг, шеќерот и екстрактот од ванила. Постојано промешувајте со помош на жица за матење додека не добиете густ сварен пудинг. Тргнете настрана, додајте го путерот и постојано промешувајте додека комплетно не се растопи. Покријте со хартија за свежа храна, така што ќе го допрете дното за да спречите формирање на кора на пудингот додека се лади.
- Изматете го изладениот пудинг со помош на миксер и додајте го чоколадниот крем со парчиња лешници. Нанесете го филот во изладената кора и измазнете со помош на шпатула.
- Во сад на пареа, растопете го чоколадото заедно со путерот. Нанесете ја чоколадната глазура врз изладениот фил и измазнете со помош на шпатула. Оставете во ладилник да се стегне минимум 2-3 часа.
- Пред сервирање декорирајте со божиќни колачиња, ѕвезден анасон, стапчиња цимет и црвен прехрамбен прав.
Состојки за ванила тарт
За кората
| 200 грама | мелени бисквити |
| 2 лажици | шеќер |
| 130 грама | растопен путер |
За филот
| 1 пакетче | ванила пудинг Dolcela |
| 300 милилитри | млеко |
| 3 лажици | шеќер |
| 1 лажичка | екстракт од ванила |
| 1 лажица | путер |
| 4 лажици | Lino Lada кокос крем |
Подготовка на ванила тарт
- За да ја приготвите кората за тартот, во длабок сад промешајте ги бисквитите, шеќерот и растопениот путер. Оформете ја кората во мини индивидуални тавчиња за тарт. Оставете во ладилник додека не го подготвите филот.
- За филот, во тенџере на оган ставете го млекото промешано со ванила пудингот, шеќерот и екстрактот од ванила. Постојано промешувајте со помош на жица за матење додека не добиете густ сварен пудинг. Тргнете настрана, додајте го путерот и постојано промешувајте додека комплетно не се растопи. Покријте со хартија за свежа храна, така што ќе го допрете дното за да спречите формирање на кора на пудингот додека се лади.
- Изматете го изладениот пудинг со помош на миксер и додајте го кремот со кокос. Нанесете го филот во изладените кори и измазнете со помош на шпатула.
- Во сад на пареа растопете го чоколадото. Декорирајте ги мини тартовите така што ќе оформите снешковци.
Добар апетит и забавно готвење!
Готвиме со Теа: Чизкејк со мешано црвено овошје
Состојки
За крем
| 1 пакетче | Dolcela пудинг од ванила |
| 500 милилитри | млеко |
| 300 гр | крем сирење |
| 3 | јајца |
| 1 лажичка | екстракт од ванила |
| 6 лажици | шеќер |
| 1 кесичка | Dolcela желатин |
За желе од овошје
| 400 грама | замрзнато мешано црвено овошје |
| 10 лажици | шеќер |
| 1 кесичка | Dolcela желатин |
За бисквит
| 300 грама | мелени кекси |
| 150 грама | путер |
Подготовка
- Најпрво, стопете го путерот. Во подлабок сад ставете ги мелените кекси и измешајте ги со стопениот путер. Убаво промешајте и смесата префрлете ја во округол калап за торта. Смесата треба убаво да се распореди и натапка. Тавчето ставете го во фрижидер додека го подготвувате кремот за да се излади.
- Од млекото извадете настрана 6 лажици каде што ќе ги измешате пудингот и јајцата, а остатокот, заедно со шеќерот, ставете го во тенџере на оган да се вари. Кога ќе почне да врие, со постојано мешање, додајте го претходно измешаниот пудинг.
- Откако ќе се свари пудингот, тргнете го настрана и додајте го екстрактот од ванила. Почекајте 15 минути да се излади и потоа додајте ги претходно подготвениот желатин и крем сирењето. Мешајте додека сите состојки се соединат и смесата префрлете ја во тавчето врз претходно изладениот бисквит.
- Оставете да се лади додека го подготвувате желето од овошје.
- Во тенџере на оган ставете го овошјето заедно со шеќерот да се вари 10 минути. Во меѓувреме ставете го желатинот во 5 лажици вода да набабри, загрејте го да се стопи и додајте го во овошјето. Тргнете го од оган и почекајте да се излади 10 мин, а потоа префрлете го во тавчето врз кремот.
- Најдобро е да го оставите чизкејкот да стои во фрижидер преку ноќ за убаво да се излади.
На здравје и уживајте во празничниот вкус.