• Маркетинг
  • 🔥 Новости
  • ♏ Хороскоп
  • 🌙 Соновник
  • 💬 Форум
  • Новости
  • Категории
    • Убавина и мода
    • Љубов и секс
    • Диети и фитнес
    • Рецепти
    • Здравје
    • Семејство
    • Дом и градина
    • Кариера
    • Забава
    • Колумни
  • Хороскоп
  • Соновник
  • Форум
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS
Популарни јадења

Лимонови коцки

30 јуни 2011, 11:08
  • cподели
Лимонови коцкиЛимонови коцки
Лимонови коцки Лимонови коцки Лимонови коцки

Сакате да се насладите на убав десерт, но жешкото време ви создава одбивност кон тешките торти и слатки? Тогаш ви предлагаме да пробате нешто едноставно, лесно и многу вкусно – лимонови коцки.

Колачињата со лимон се многу популарен десерт и вистинско уживање за оние кои го сакаат освежителниот киселкав вкус на лимоните.

Состојки

Тесто:

1 ¾ шолјибрашно
2/3 шолјишеќер во прав
180gнесолен путер
1 лажицаситно рендана кора од лимон

Фил:

1/4 шолјабрашно
1 шолјашеќер во кристали
150mlсвежо исцеден сок од лимон
4јајца
1 лажицапрашок за пециво
1 лажицаситно рендана кора од лимон

Инструкции за приготвување

Тесто

  1. Премачкајте правоаголна класична тава за печење со тенок слој масло и оставете ја настрана.
  2. Во длабок сад ставете ги брашното и шеќерот во прав, а потоа внатре исечкајте го на мали парчиња путерот. Додајте ја и кората од лимон.
  3. Со рака или со миксер измешајте ги состојките, така што путерот добро да се соедини со брашното и шеќерот.
  4. Ставете го тестото во тавата, со помош на рацете распоредете го рамномерно и со притискање направете слој без празнини.
  5. Печете околу 20 минути на температура од 150°С, односно додека тестото не започне да добива златна боја, а краевите не започнат да стануваат кафени.

Фил

Филот треба да се стави додека тестото е жешко, па подгответе го додека тестото се пече во рерната.

  1. Во длабок сад ставете ги јајцата и лесно изматете ги. Додајте ги брашното, шеќерот, прашокот за пециво, сокот од лимон и кората. Добро изматете ја смесата.
  2. Откако ќе ја извадите тавата од рерна, потурете го тестото со смесата за филот.
  3. Вратете ја тавата во рерна и печете уште 20-25 минути на температура од 150-180°С, односно додека не забележите дека филот е зацврстен.
  4. Извадете ја тавата од рерна, оставете ја да олади 30-тина минути и ставете ја во фрижидер најмалку 1 час (во најдобар случај треба да ја чувате во фрижидер 4-5 часа).

Исечете го колачот на коцки и поросете тенок слој шеќер во прав. Лимоновите коцки се служат ладни.

Можете да украсите со сезонско овошје како јагоди, нектарини, цреши, боровинки, капини или вишни – сè што ќе ви се најде во фрижидерот.

Tags
лимонови коцки
летен десерт
десерт

Најнови

  • Брус Вилис

    Брус Вилис се придржува за негувателот на прошетка додека му се влошува деменцијата

    Fri, 11/21/2025 - 13:00
  • Мис Универзум

    „Мис Мексико е лажна победничка“: Членови на жирито на Мис Универзум дадоа отказ поради местенки во изборот

    Fri, 11/21/2025 - 12:30
  • Бранкица Миновска

    Бранкица Миновска, која живее со мултиплекс склероза, прави торти за деца од ранливи категории: „Нема да се откажам, колку и да ме гази болеста“

    Fri, 11/21/2025 - 10:40
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS

© 2025 Femina.mk. Сите права задржани

Содржините на Femina.mk се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од Femina.mk.