• Маркетинг
  • 🔥 Новости
  • ♏ Хороскоп
  • 🌙 Соновник
  • 💬 Форум
  • Новости
  • Категории
    • Убавина и мода
    • Љубов и секс
    • Диети и фитнес
    • Рецепти
    • Здравје
    • Семејство
    • Дом и градина
    • Кариера
    • Забава
    • Колумни
  • Хороскоп
  • Соновник
  • Форум
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS
Занимливости

Брзо и лесно мени за студени есенски денови со Битолската павлака

6 ноември 2018, 14:00
  • cподели

Комерцијален текст

Во есенските денови, кога сите се фокусираат на подготвување зимници и потешки јадења, изненадете ги вашите гости со едноставно мени од предјадење, главно јадење и десерт, и тоа сите 3 направени со омилената Битолска павлака.

Бидејќи за сите 3 јадења, Битолската павлака е главната состојка, ви гарантираме дека овој оброк ќе биде неверојатно вкусен и лесен, а за негова подготовка нема да го потрошите целиот ден во кујната.

Салата со Битолска павлака и кашкавал

Салата

За предјадење подгответе лесна салата со павлака, која одлично ќе се вклопи кога имате најавени гости. Но, и кога немате, таа може да биде супер идеја и за брз комплетен оброк.

Потребни состојки

500 грБитолска павлака
300 гр кашкавал сечен на коцки
300 гр сечкана шунка
2 поголеми краставици
200 гр мајонез
прстофат бибер и сол по потреба и вкус

Подготовка:

Во подлабока чинија ставете ги ситно сечканите краставици, шунката и кашкавалот. Додадете го мајонезот за да ги соедини состојките, а потоа додадете ја и Битолската павлака и мешајте додека се соедини. Нејзината кремаста структура ќе направи совршен спој на состојките. Додадете по вкус бибер и сол и вкусната салата е подготвена.

Пилешки стек во сос од Битолска павлака и печурки

Пилешки стек

Вкусното пилешко во сос од павлака со печурки е едно од најомилените главни јадења на многумина. Освежителниот вкус што го дава павлаката, како и кремастата структура што благодарејќи на Битолската павлака совршено ги спојува пилешкото месо и печурките, го прави ова јадење и лесно и вкусно. Не заборавајте дека таа оди со секое јадење!

Потребни состојки

600 гр пилешки стек
500 гр Битолска павлака
400 гр свежи печурки
2 чешниња лук
1 кромид
1 лажица маслиново масло
1 лажичка сол
1 лажичка кари
1/2 лажичка босилек
прстофат мелен бибер

Подготовка:

Исечкајте го стекот на мали коцки. Во длабоко тавче испржете ги ситно исечканите кромид и лук, а потоа додадете ги коцките стек. Кога стекот ќе се зарумени и ќе се испржи, се додаваат крупно исечканите печурки заедно со зачините. Потоа се додава Битолската павлака што треба заедно да се готви со стекот и со печурките околу десетина минути на потивок оган. Вкусниот ручек е готов и подготвен за сервирање.

Лесен чизкејк што секој може да го направи

Чизкејк

Чизкејкот важи за десерт што речиси никој не го одбива. Составен е од само два дела: основа, направена главно од мелени бисквити, и крем, направен од крем сирење или павлака. Ние ви предложуваме да направите комбинација од Битолска павлака и крем сирење. За да биде чизкејкот освежителен и повкусен, додаваме и трет слој со овошје.

Потребни состојки

Кора:

200 гр мелени бисквити
2 лажици мед
6 лажици Битолско млеко
180 гр растопен Битолски путер

Фил:

500 мл Битолска павлака
450 гр безмасно крем сирење
220 гр шеќер во прав
1 желатин
1 ванилин шеќер

Овошен слој:

500 гр микс од шумско овошје
4 лажици шеќер
100 мл вода
1 желатин

Подготовка:

Слој 1: Во подлабок сад измешајте ги мелените бисквити, Битолското млеко, медот и Битолскиот путер. Потоа смесата ставете ја во калап за чизкејк и добро притиснете.

Слој 2: Во друг сад ставете го крем сирењето во кое ќе ги додадете шеќерот во прав и ванилиниот шеќер. Потоа додајте ја Битолската павлака, матете со миксер и додајте го едниот желатин. Желатинот треба најпрво да набабри со 50 мл вода, а потоа загрејте го малку на рингла, но внимавајте да не зоврие. Потоа овој втор слој ставете го над првиот слој со бисквитите.

Слој 3: Згответе го овошниот микс со 4 лажици шеќер и 100 мл вода. Потоа додајте го желатинот и гответе уште една минута. Откако убаво ќе се излади, смесата ќе се згусне. Густата смеса прелијте ја над вториот слој и чизкејкот ставете го во фрижидер за да се излади, најдобро преку ноќ.

Веруваме дека со овие 3 едноставни рецепти ви дадовме идеја за вкусен и брз ручек за вашето семејство или за вашите пријатели. Кога главната состојка е „омилена со секој оброк“, сигурни сме дека нема да згрешите.

Пријатен апетит!

Tags
Bimilk
Бимилк

Најнови

  • Брус Вилис

    Брус Вилис се придржува за негувателот на прошетка додека му се влошува деменцијата

    Fri, 11/21/2025 - 13:00
  • Мис Универзум

    „Мис Мексико е лажна победничка“: Членови на жирито на Мис Универзум дадоа отказ поради местенки во изборот

    Fri, 11/21/2025 - 12:30
  • Бранкица Миновска

    Бранкица Миновска, која живее со мултиплекс склероза, прави торти за деца од ранливи категории: „Нема да се откажам, колку и да ме гази болеста“

    Fri, 11/21/2025 - 10:40
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS

© 2025 Femina.mk. Сите права задржани

Содржините на Femina.mk се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од Femina.mk.