• Маркетинг
  • 🔥 Новости
  • ♏ Хороскоп
  • 🌙 Соновник
  • 💬 Форум
  • Новости
  • Категории
    • Убавина и мода
    • Љубов и секс
    • Диети и фитнес
    • Рецепти
    • Здравје
    • Семејство
    • Дом и градина
    • Кариера
    • Забава
    • Колумни
  • Хороскоп
  • Соновник
  • Форум
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS
Популарни јадења

Тортички црвено кадифе

24 декември 2012, 11:50
  • cподели
Тортичка црвено кадифеТортичка црвено кадифе
Тортички црвено кадифе Тортички црвено кадифе Тортички црвено кадифе

Тортичките со боја на рубин, кои популарно се нарекуваат „црвено кадифе“, се одличен финиш на празничен оброк. Привлечните тортички мамат со црвената боја и сунѓерестата текстура, а екстремно брзо исчезнуваат од чинијата.

Состојки за тестото

2½ шолјисенаменско бело брашно
1 мала лажичкакакао во прав
1 мала лажичкапрашок за пециво
1 мала лажичкасол
1½ шолјишеќер
1½ шолјимасло
1 шолјаматеница*
2јајца
1 мала лажичкајаболков оцет
1 мала лажичкаекстракт од ванила
18gцрвена прехранбена боја

*Доколку немате матеница, можете да направите замена. Во шолја ставете една супена лажица јаболков оцет и дополнете со млеко. Промешајте и оставете ја да стои 5-10 минути.

Состојки за филот

450gшеќер во прав
225gкрем сирење
100gпутер или маргарин
1 мала лажичкаекстракт од ванила

Подготовка на тестото

  1. Во длабок сад измешајте ги брашното, какаото, прашокот за пециво и солта.
  2. Во посебен длабок сад ставете ги шеќерот, матеницата, маслото, јајцата и оцетот. Измешајте лесно со виљушка.
  3. Во течната смеса од шеќер и јајца додајте ја сувата смеса со брашното и мешајте со електричен мискер на средна брзина додека смесата не се изедначи.
  4. Додајте ги прехранбената боја и екстрактот од ванила. Продолжете да матите со миксер на мала брзина додека бојата не се распореди подеднакво низ смесата.
  5. Загрејте ја рерната на температура од 180 степени.
  6. Премачкајте ја тавата за мафини со малку масло и со лажица наполнете ги калапите, но не догоре. Наполнете 2/3 од нив.
  7. Ставете ја тавата во рерна и печете 20-тина минути. За да дознаете дали тестото е печено, прободете една тортичка со чепкалка за заби. Ако излезе чиста, тоа е знак дека треба да ги извадите од рерна.
  8. Оставете ги да оладат пред да ги филувате.

Подготовка на филот

  1. Оставете ги крем сирењето и путерот на собна температура 20-тина минути.
  2. Во ист сад додајте ги сите состојки и мешајте со електричен мискер додека смесата не стане мазна како крем.
  3. Пред да ги филувате тортичките, препорачливо е да го оставите филот во фрижидер 15 минути за да се олади.

Полесна варијанта на филот: За побрза и поедноставна подготовка можете да ги украсите тортичките со изматена слатка павлака.

Со готварски шприц нанесете од филот на тортичките и украсете по желба со рендано чоколадо, парче овошје или колоритни украси за колачи и торти.

Tags
тортички
капкејкс
десерт

Најнови

  • Брус Вилис

    Брус Вилис се придржува за негувателот на прошетка додека му се влошува деменцијата

    Fri, 11/21/2025 - 13:00
  • Мис Универзум

    „Мис Мексико е лажна победничка“: Членови на жирито на Мис Универзум дадоа отказ поради местенки во изборот

    Fri, 11/21/2025 - 12:30
  • Бранкица Миновска

    Бранкица Миновска, која живее со мултиплекс склероза, прави торти за деца од ранливи категории: „Нема да се откажам, колку и да ме гази болеста“

    Fri, 11/21/2025 - 10:40
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS

© 2025 Femina.mk. Сите права задржани

Содржините на Femina.mk се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од Femina.mk.