• Маркетинг
  • 🔥 Новости
  • ♏ Хороскоп
  • 🌙 Соновник
  • 💬 Форум
  • Новости
  • Категории
    • Убавина и мода
    • Љубов и секс
    • Диети и фитнес
    • Рецепти
    • Здравје
    • Семејство
    • Дом и градина
    • Кариера
    • Забава
    • Колумни
  • Хороскоп
  • Соновник
  • Форум
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS
Популарни јадења

Совршената италијанска пица

9 март 2010, 04:23
  • cподели

Состојки

Тесто:

500gбрашно тип 500
10gквасец
2 ч.л.сол
½ ч.л.оригано
2 с.л.млеко
1жолчка од јајце
2 с.л.маслиново масло
250mlвода

Сос:

лупени домати од конзерва
зачини: сол, црн пипер, босилек, темјан

Горен дел:

сирење моцарела
свежи печурки
шунка (или друг вид на месо по избор)

Приготвување на тестото за пица

Во длабок сад ставете го брашното, квасецот, солта и ориганото. Додајте ги млекото, жолчката од јајце и маслиновото масло. Бавно додавајте ја водата, притоа постојано мешајќи. Месете го тестото сè додека не почне да се одделува од ѕидовите на садот и од рацете (5-7 минути). Потоа прекријте го садот со крпа и оставете го да отстои 2-3 часа на собна температура. За ова време, тестото ќе го удвои својот волумен.

Приготвување на сосот за пица

Не користете свежи домати или кечап. За приготвување на сосот, испасирајте лупени домати од конзерва и зачинете ги со сол, црн пипер, свеж босилек и темјан (по вкус). Наместо домати од конзерва, можете да користите домашен доматен сос.

„Редење“ на пицата

Премачкајте го дното и страните на плехот за печење со малку масло. Земете дел од тестото во форма на топка, и не се обидувајте да го сукате, туку ставете го директно во центарот на плехот. Со прстите нежно притискајте го тестото, полека растегнувајќи го од центарот кон страните на плехот.

Тесто за пица Тесто за пица Тесто за пица

Важно: треба да добиете тенка кора. Иако состојките се предвидени за 2 пици, во зависност од големината на вашиот плех, можеби ќе треба да употребите помалку тесто.

Основна почетничка грешка при правењето на пица е ставање на преголема количина состојки. Овде важи правилото „колку помалку – толку повеќе“, т.е. треба да користите помалку состојки. Во спротивно, тестото нема да може да се испече и ќе биде живо, а пицата ќе биде „течна“.

Премачкајте го тестото со сосот од домати. Слојот треба да биде проѕирен, како на сликата. Врз сосот распоредете парчиња од моцарелата. На крајот распоредете ги свежите печурки и производ од месо по избор (шунка, чаен колбас, кулен итн.). Уште еднаш нагласуваме – не претерувајте со состојките!

Тесто за пица со доматен сос Тесто за пица со доматен сос и моцарела Тесто за пица

Рерната треба да биде претходно загреана на максимална температура со вклучен горен и долен грејач. Ставете ја пицата да се пече. Времето на печење изнесува 5-10 минути. Ќе знаете дека пицата е готова кога тестото ќе добие златна боја.

Откако ќе ја извадите, врз пицата ставете неколку ливчиња свеж босилек и послужете ја. Добар апетит!

Тесто за пица со доматен сос Тесто за пица со доматен сос и моцарела Тесто за пица

Дознајте повеќе...

  • Тестото за вистинската италијанска пица се прави со брашно тип 00. Тоа е висококвалитетно брашно кое што содржи повеќе белковини од обичното и е поскапо од него. Белковините дејствуваат како лепило и му даваат еластичност на тестото. Врвните италијански пица мајстори го користат овој тип на брашно за да добијат стабилно тесто кое лесно се растегнува без да се кине. Негова алтернатива кај нас е брашното тип 500.
  • Жолчката од јајце се става во тестото за да му даде златно-жолта боја и слободно можете да ја прескокнете.
  • По правило, пицата се пече 2 минути на 500°C, но домашните рерни не поддржуваат вакви температури. Дури постојат и пица мајстори кои што користат печки со многу повисока температура и кај нив времето на печење е 35-40 секунди. Краткото време на печење има за цел да спречи тестото да ги впие останатите состојки.
  • Ако сакате додатна арома, 1-2 минути пред да ја извадите пицата од рерната, можете во нејзиниот центар да скршите јајце, да додадете рендан пармезан или да ставите маслинка.
  • Ако состојките од горниот дел се препечени, а тестото останува живо, наредниот пат печете ја пицата на долната преграда во рерната. Ако и ова не успее, обидете се со потенок слој на тесто и помалку состојки.

Убавото кај пиците е што можете да експериментирате до бескрај. Не се ограничувајте и пронајдете ја вашата идеална пица.

Tags
пица
рецепти

Најнови

  • Брус Вилис

    Брус Вилис се придржува за негувателот на прошетка додека му се влошува деменцијата

    Fri, 11/21/2025 - 13:00
  • Мис Универзум

    „Мис Мексико е лажна победничка“: Членови на жирито на Мис Универзум дадоа отказ поради местенки во изборот

    Fri, 11/21/2025 - 12:30
  • Бранкица Миновска

    Бранкица Миновска, која живее со мултиплекс склероза, прави торти за деца од ранливи категории: „Нема да се откажам, колку и да ме гази болеста“

    Fri, 11/21/2025 - 10:40
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS

© 2025 Femina.mk. Сите права задржани

Содржините на Femina.mk се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од Femina.mk.