• Маркетинг
  • 🔥 Новости
  • ♏ Хороскоп
  • 🌙 Соновник
  • 💬 Форум
  • Новости
  • Категории
    • Убавина и мода
    • Љубов и секс
    • Диети и фитнес
    • Рецепти
    • Здравје
    • Семејство
    • Дом и градина
    • Кариера
    • Забава
    • Колумни
  • Хороскоп
  • Соновник
  • Форум
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS
Популарни јадења

Кулинарска „битка“ на фуд блогерите Дејв и Теа: Оброци со Zlato Polje тестенини

9 декември 2019, 18:05
  • cподели

Кој не обожава тестенини? Стотици ароматни сосови, стотици неодоливи варијации за подготовка. Може да се каже дека тестенините се како примамливо уметничко платно кое чека да стане основа на ремек-дело.

Поставивме двајца македонски фуд блогери пред предизвикот да создадат свое кулинарско ремек-дело од фусили. Имено, Дејв од „Dave’s Kitchen“ и Теа од „Готвиме со Теа“ подготвија брзи и вкусни јадења кои веднаш би ве поттикнале да посегнете по виљушката.

Па, кој специјалитет ви се допаѓа повеќе?

Фусили со пилешко и зеленчук

Dave's Kitchen: Фусили со пилешко и зеленчук

Фусили со пилешко и зеленчук

Состојки

500 гр фусили Zlato Polje
1 тиквичка исечена на кругови
1 мал модар домат исечен на кругови
2 парчиња пилешко филе
200 гр шампињони, ситно исечкани
1 чешне лук, ситно исечкано
2 мали феферони пиперки
½ мала лажичка мешан сув зеленчук
1 мала лажичка сушено оригано
маслиново масло
сол
мелен црн пипер

Подготовка

  1. Во грил тава на оган загрејте маслиново масло, а пилешкото добро зачинете го со сол и мелен црн пипер.
  2. Пресечете го секое парче пилешко на половина така што ќе добиете вкупно 4 парчиња. Гответе ги парчињата месо на загреаната тава по околу 7-8 минути од секоја страна. Добро зготвените парчиња пилешко ставете ги во чинија и покријте ги со алуминиумска фолија, додека го подготвувате зеленчукот.
  3. Во истата тава, додајте маслиново масло и гответе ги парчињата тиквичка, модар домат и свежи шампињони. По 5 минути, додајте го ситно исечканиот лук и сечканите феферони пиперки. Промешајте и гответе околу 10 минути.
  4. За тоа време, во зовриена вода со малку сол сварете ги фусилите. Внимавајте да не ги зготвите премногу. Згответе ги 1-2 минути помалку од времето препорачано на кесичката. Потребно е да бидат ал-денте.
  5. Промешајте го зеленчукот и додајте ги сварените фусили во грил тавата. Добро промешајте и зачинете со мешан сув зеленчук, сол и мелен црн пипер по вкус. Додајте го и сувото оригано и гответе околу 1 минута.
  6. Сервирајте од фусилите во чинија за послужување и додајте парче пилешки стек.
  7. По желба сервирајте со сечкани `фстаци.
Фусили со пилешко и зеленчук

Готвиме со Теа: Тако фусили

Состојки

500 гр фусили Zlato Polje
1 тиквичка исечена на кругови
300 гр јунешко мелено месо
1 главица црвен кромид
2 големи зелени пиперки
2-3 домати
2-3 моркови
мешан сув зеленчук
сол
мелен црн пипер
чили во прав
лук во прав
оригано
мелен ким
Фусили со пилешко и зеленчук

Подготовка

  1. Ставете на оган вода во длабоко тенџере. Кога ќе почне да врие, во водата додајте малку сол и ставате ги тестенините да се варат 6 минути.
  2. Во меѓувреме, исецкајте го кромидот на ситни коцки и ставете го во тавче со малку масло да се пропржи. Откако кромидот ќе се карамелизира, додајте го месото и пржете додека месото не добие кафена боја (3-4 минути на умерена температура).
  3. Исецкајте го морковот на коцки и додајте го во месото. По некоја минута пржење, ставете ги доматот и пиперката, исто така исецкани на коцки.
  4. Пропржувате уште кратко, ги додавате зачините и на крај ги додавате претходно сварените и процедени тестенини. Убаво промешувате за тестенините да се соединат со сите состојки.
  5. Сервирајте ги во чинија и уживајте во вкусот.
Фусили со пилешко и зеленчук
Tags
Zlato Polje
Podravka

Најнови

  • Брус Вилис

    Брус Вилис се придржува за негувателот на прошетка додека му се влошува деменцијата

    Fri, 11/21/2025 - 13:00
  • Мис Универзум

    „Мис Мексико е лажна победничка“: Членови на жирито на Мис Универзум дадоа отказ поради местенки во изборот

    Fri, 11/21/2025 - 12:30
  • Бранкица Миновска

    Бранкица Миновска, која живее со мултиплекс склероза, прави торти за деца од ранливи категории: „Нема да се откажам, колку и да ме гази болеста“

    Fri, 11/21/2025 - 10:40
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS

© 2025 Femina.mk. Сите права задржани

Содржините на Femina.mk се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од Femina.mk.