• Маркетинг
  • 🔥 Новости
  • ♏ Хороскоп
  • 🌙 Соновник
  • 💬 Форум
  • Новости
  • Категории
    • Убавина и мода
    • Љубов и секс
    • Диети и фитнес
    • Рецепти
    • Здравје
    • Семејство
    • Дом и градина
    • Кариера
    • Забава
    • Колумни
  • Хороскоп
  • Соновник
  • Форум
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS
Travelbook #zaciniinspiracija

Веге бургери со кремаст дресинг од Даниел Цуклев инспирирани од американската кујна

20 април 2022, 10:30
  • cподели

Кој може да одолее на примамлив бургер со дресинг што инстантно разгорува апетит?

Кулинарското патешествие околу светот на Vegeta Maestro го продолжува Даниел Цуклев (@cuklev) токму со рецепт за ароматни и неодоливи бургери. Македонскиот вљубеник во фотографијата и готвењето го заврти глобусот со зачини специфични за одредени географски региони и штом топката застана на Северна Америка, одлучи да нè освои со веге бургери.

Веге бургери

Избирајќи вегетаријанска алтернатива, тој ги претвора бургерите во поздрава варијанта на класичните, а со дресингот со бибер, го подигнува нивото на уживање во секој залак.

Дозволете му на Цуклев да ве однесе на гастро патување низ американската кујна со бургерите со кои „ризикувате“ да изнудите само комплименти.

Веге бургери Веге бургери

Состојки за плескавиците

100 гр печурки
1 конзерва грав
1 конзерва наут
1 морков
сок од лимон
сол
слатка пиперка Vegeta Maestro
магдонос
копар
Веге бургери

Подготовка

1

Ги сечкаме печурките, магдоносот и копарот на ситни парчиња, морковот го рендаме, а гравот и наутот ги гмечиме со виљушка. Сите тие состојки ги мешаме заедно и ги зачинуваме со сол, слатка пиперка Vegeta Maestro и сок од лимон.

2

Со рака месиме и по потреба можеме да додадеме лебни трошки. Штом смесата стане хомогена, ја оставаме да отстои 30 минути, а потоа оформуваме плескавици.

3

Плескавиците ги пржиме во загреано масло или ги печеме во рерна околу 20 минути додека да добијат крцкава кора и златно-кафеава нијанса.

Состојки за дресингот

пипер во зрна (по вкус)
20 мл маслиново масло
2 лажици таан
кора од лимон
сол

Подготовка

1

Го толчиме биберот во зрна и го ставаме во мала тегличка. Додаваме маслиново масло, таан, ситно рендана кора од лимон и посолуваме.

2

Силно ја протресуваме тегличката за состојките да се обединат.

Плескавиците ги ставаме во лепчиња за бургери и по желба додаваме марула, кромид, домат и краставица, а одгоре прелеваме со приготвениот дресинг. На здравје!

Веге бургери Веге бургери Веге бургери
Tags
Даниел Цуклев
Подравка
Podravka

Најнови

  • Брус Вилис

    Брус Вилис се придржува за негувателот на прошетка додека му се влошува деменцијата

    Fri, 11/21/2025 - 13:00
  • Мис Универзум

    „Мис Мексико е лажна победничка“: Членови на жирито на Мис Универзум дадоа отказ поради местенки во изборот

    Fri, 11/21/2025 - 12:30
  • Бранкица Миновска

    Бранкица Миновска, која живее со мултиплекс склероза, прави торти за деца од ранливи категории: „Нема да се откажам, колку и да ме гази болеста“

    Fri, 11/21/2025 - 10:40
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS

© 2025 Femina.mk. Сите права задржани

Содржините на Femina.mk се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од Femina.mk.