• Маркетинг
  • 🔥 Новости
  • ♏ Хороскоп
  • 🌙 Соновник
  • 💬 Форум
  • Новости
  • Категории
    • Убавина и мода
    • Љубов и секс
    • Диети и фитнес
    • Рецепти
    • Здравје
    • Семејство
    • Дом и градина
    • Кариера
    • Забава
    • Колумни
  • Хороскоп
  • Соновник
  • Форум
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS
Кујнски совети

Митови во кујната

14 септември 2009, 14:20
  • cподели
Микробранова печка

Мит 1. Ставањето на пластична опаковка во микробранова печка е штетно.
Вистината: Некои луѓе сметаат дека пластиката, кога е поставена во микробранова печка, ослободува елементи кои предизвикуваат рак. Но, не треба без потреба да се грижат. На опаковката на храната треба да пишува дали нејзината опаковка е приспособена за готвење во микробранова печка. Ако го пишува тоа, не треба да се загрижувате дека пластичната опаковка ќе му наштети на вашето здравје.

Мит 2. Консумирањето на салата директно од опаковката е штетно.
Вистината: Суровите зеленчуци кои се продаваат паковани во поголемите супермаркети, најчесто не содржат патогени микроорганизми. Сепак - не ризикувајте. Мијте ги зеленчуците и овошјето со ладна вода која постојано тече. За да бидете посигурни од бактерии, мијте ги рацете и кујнскиот прибор секогаш кога започнувате да готвите друга храна.

Мит 3. Многукратната употреба на шишињата за вода му штети на здравјето.
Вистината: Самата форма на шишињата за вода ги прави тешки за измивање. Поради тоа, бактериите остануваат во внатрешноста на шишето. Многу тешко е темелно да се измие едно шише за вода, без во него да останат бактерии. Затоа, подобро е да не ги употребувате шишињата за вода повеќе пати.

Мит 4. Готвењето во микробранова печка ги уништува хранливите материи повеќе од другите методи за готвење.
Вистината: Навистина готвењето во микробрановата печка предизвикува губење на хранливи материи, но тоа важи за сите методи за готвење. Дури може да се каже дека готвењето во микробрановата зачувува повеќе хранливи материи, затоа што се готви на пониска температура.

Мит 5. Јадењето на живо тесто за колачи е штетно.
Вистината: Иако само едно од секои 20 000 јајца е заразено со салмонела, експертите советуваат да не се консумира храна која содржи живи јајца. Салмонелата може да предизвика дијареја, треска и грчеви.

Tags
кујнски совети
митови во кујната

Најнови

  • Брус Вилис

    Брус Вилис се придржува за негувателот на прошетка додека му се влошува деменцијата

    Fri, 11/21/2025 - 13:00
  • Мис Универзум

    „Мис Мексико е лажна победничка“: Членови на жирито на Мис Универзум дадоа отказ поради местенки во изборот

    Fri, 11/21/2025 - 12:30
  • Бранкица Миновска

    Бранкица Миновска, која живее со мултиплекс склероза, прави торти за деца од ранливи категории: „Нема да се откажам, колку и да ме гази болеста“

    Fri, 11/21/2025 - 10:40
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS

© 2025 Femina.mk. Сите права задржани

Содржините на Femina.mk се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од Femina.mk.