• Маркетинг
  • 🔥 Новости
  • ♏ Хороскоп
  • 🌙 Соновник
  • 💬 Форум
  • Новости
  • Категории
    • Убавина и мода
    • Љубов и секс
    • Диети и фитнес
    • Рецепти
    • Здравје
    • Семејство
    • Дом и градина
    • Кариера
    • Забава
    • Колумни
  • Хороскоп
  • Соновник
  • Форум
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS
Популарни јадења

Баклава – најслаткиот турски десерт

4 март 2015, 16:00
  • cподели

Баклавата е популарно кулинарско искушение на кое едноставно не можете да му одолеете и од кое секогаш ќе посакате уште едно залаче. Слатката турска пита е совршен партнер на секој филџан силно кафе и примамлив десерт на секоја богата трпеза.

Креирањето на совршената комбинација од крцкави тенки кори, сечкани јаткасти плодови и сладок шеќерен сируп е мал предизвик во кујната. Но, со вистинскиот рецепт, од вашата кујна секогаш ќе излегува идеална баклава која експресно ќе исчезнува од чиниите.

БаклаваБаклава
Баклава Баклава Баклава

Состојки

500 гр.кори за баклава
600 гр.ореви
1,5 кг.шеќер
1 пакетчеванилин шеќер
250 гр.маргарин (1 коцка)
750 мл.вода

Подготовка

  1. Измелете 300 гр. ореви, а останатите исечкајте ги ситно.
  2. Земете две кори и поставете ги една над друга. На едниот крај од корите по целата должина дарежливо ставете ореви, а потоа виткајте ги корите како ролат, започнувајќи од страната на која ги ставивте оревите.
  3. Ролатот ставете го во плех и повторете ја истата постапка со сите останати кори.
  4. Растопете ја коцката маргарин. Исечете ги корите на неколку делови (4 или 5) и потурете ги рамномерно со растопениот маргарин.
  5. Во загреана рерна на 180°C ставете ја баклавата да се пече 30-40 минути, односно додека да добие златна боја. Извадете ја и оставете ја да се олади.
  6. Во длабок сад за варење измешајте го шеќерот со 750 милилитри вода. Ставете го на тивок оган и откако ќе се растопи шеќерот, додајте го ванилиниот шеќер. Оставете го да врие точно 3 минути.
  7. Тргнете го шербетот од оган и додајте половина филџан ладна вода. Оставете го малку да се излади. Важно е шербетот да биде топол, но не премногу жежок (Кога ќе го ставите прстот во него, да можете да ја трпите топлината).
  8. Со добиениот шербет потурете ги изладените баклави и оставете ги да отстојат барем неколку часа за да го впијат шербетот.

Баклавата секогаш се сервира на собна температура и не се чува во фрижидер.

Tags
баклава
десерт

Најнови

  • Брус Вилис

    Брус Вилис се придржува за негувателот на прошетка додека му се влошува деменцијата

    Fri, 11/21/2025 - 13:00
  • Мис Универзум

    „Мис Мексико е лажна победничка“: Членови на жирито на Мис Универзум дадоа отказ поради местенки во изборот

    Fri, 11/21/2025 - 12:30
  • Бранкица Миновска

    Бранкица Миновска, која живее со мултиплекс склероза, прави торти за деца од ранливи категории: „Нема да се откажам, колку и да ме гази болеста“

    Fri, 11/21/2025 - 10:40
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS

© 2025 Femina.mk. Сите права задржани

Содржините на Femina.mk се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од Femina.mk.