• Маркетинг
  • 🔥 Новости
  • ♏ Хороскоп
  • 🌙 Соновник
  • 💬 Форум
  • Новости
  • Категории
    • Убавина и мода
    • Љубов и секс
    • Диети и фитнес
    • Рецепти
    • Здравје
    • Семејство
    • Дом и градина
    • Кариера
    • Забава
    • Колумни
  • Хороскоп
  • Соновник
  • Форум
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS
Кујнски совети

10 практични кујнски трикови

7 октомври 2009, 14:35
  • cподели
Сечено јаболкоЗа да го заувате сеченото јаболко свежо, исцедете врз него неколку капки лимон.
  1. Заштитете ги компирите од појава на ‘ркулци. Чувајте ги компирите на темно место. За да ја спречите појавата на ‘ркулци, ставете во вреќата со компири едно јаболко. Менувајте го јаболкото секоја недела.
  2. Штедете доматен сос. Многу често за приготвување на разни рецепти ни е потребно само мало количество доматен сос. Ако вие секогаш купувате по една опаковка, после секое готвење се чудите што да му правите на остатокот. Останатиот дел од доматниот сос можете да го замрзнете во форма на коцки мраз и да го употребите кога повторно ќе ви е потребен.
  3. Бел ориз. За да ја зачувате убавата бела боја на оризот, додека го готвите во него додајте неколку капки лимон.
  4. Свежо лупено јаболко. Доколку сакате сеченото јаболкото да не ја промени својата боја, ставете врз него неколку капки лимон.
  5. Пресолено јадење. Ако јадењето е посолено отколку што треба, додајте во него пресечен домат без лушпа. Тој ќе одземе дел од солта. Ако јадењето кое го готвите е чорбесто, ставете во него 2-3 големи парчиња компир. Тие ќе одземат дел од солта, а на крајот лесно ќе можете да ги извадете.
  6. Дафинов лист во зелка. Кога варите зелка, ставете во неа дафинов лист. Тој ќе ја намали непријатната миризба и ќе ѝ даде на зелката убава арома.
  7. Позелени зеленчуци. Ако не ги поклопувате со капак зеленчуците додека се варат, тие ќе останат позелени.
  8. Презреани домати. Ако доматите се презреани, потопете ги во вода, додајте во неа сол и оставете ги да стојат во неа една ноќ. Наредниот ден доматите ќе бидат поцврсти на допир.
  9. Отстранете ја миризбата од кромид или лук од рацете. За да ја отстраните непријатната миризба од вашите раце по контактот со лук или кромид, истријте ги рацете со една чајна лажичка сол, помешана со малку вода. Тријте неколку минути и измијте ги рацете со ладна вода.
  10. Премногу мрсна супа или манџа. За да го отстраните прекумерното масло, кое избива над супата или манџата, ставете од горе едно парче бел леб.
Tags
кујнски совети

Најнови

  • Брус Вилис

    Брус Вилис се придржува за негувателот на прошетка додека му се влошува деменцијата

    Fri, 11/21/2025 - 13:00
  • Мис Универзум

    „Мис Мексико е лажна победничка“: Членови на жирито на Мис Универзум дадоа отказ поради местенки во изборот

    Fri, 11/21/2025 - 12:30
  • Бранкица Миновска

    Бранкица Миновска, која живее со мултиплекс склероза, прави торти за деца од ранливи категории: „Нема да се откажам, колку и да ме гази болеста“

    Fri, 11/21/2025 - 10:40
  • Маркетинг
  • Импресум
  • Услови за користење
  • Приватност
  • RSS

© 2025 Femina.mk. Сите права задржани

Содржините на Femina.mk се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од Femina.mk.