Почетна » Колумни » Сензорни авантури

Сензорни авантури

Велигденски идеи и активности за децата

За време на велигденските празници, да ја поттикнеме и креативноста кај најмалите со неколку идеи и активности.

КОЛУМНА: Децата и медиумите

Живееме во ера кога медиумите се дел од нашето секојдневие. Неминовно се поставува прашањето какво влијание...

 
(Не)Мајчинство: Себичност или не?

Секој пат кога ќе се праша една жена кога ќе има деца, кога ќе има второ или пак она фамозното, ај па третото да...

 
КОЛУМНА: Когнитивен развој кај децата

Под когнитивно размислување се подразбира развојот на сите функции кои придонесуваат за препознавањето и поврзувањето...

 
КОЛУМНА: Дали детето треба да знае да чита и да пишува при уписот во училиште?

Најчесто, како компромис, се доаѓа до ставот дека доколку детето само изрази желба, поставува прашања и има огромен интерес...

 
КОЛУМНА: Концентрацијата кај децата – како подобро да ја разберете и да ја зголемите?

Концентрацијата е одлучувачка способност за продуктивностa да биде задржана на исто ниво еден подолг временски период...

 
КОЛУМНА: Развој на децата во претшколска возраст

При посетата на неколку семинари, посветени на целокупниот развој на децата, како социо-емоционален, така и физички и когнитивен...

 
КОЛУМНА: Децата и цртањето

Развојот на цртањето кај децата минува низ неколку основни фази. Преку истиот може да дознаеме многу не само за детскиот...

 
Колумна: Што претставува сензорна корпа?

Сензорната корпа е независен начин на игра кој им овозможува на дечињата од најмала возраст да истражуваат...

 
Колумна: Тантруми – фази, како да ги препознаете и да ги намалите

Еден од првите предизвици со кои се соочуваат родителите се фазите во кои детето поминува низ тантруми.

   
Страница 1 од 3

Анкета

Анкета
Каде на летен одмор годинава?
  • 10%
  • 41%
  • 17%
  • 32%
Се испраќа...

(Вкупно: 3455 гласа)

Цитат

ПЕЈ како никој да не те слуша, ЉУБИ како никогаш да не си бил повреден, ТАНЦУВАЈ како никој да не те гледа и ЖИВЕЈ како на Земјата да е рај.

Непознат автор

Виц

Разговараат сопруг и сопруга:

Тој: Пак ми ја имаш „исчистено“ сметката.

Таа: Па да, затоа што те сакам.

Тој: Каква врска имаат парите со љубовта?

Таа: Знаеш како велат - Чиста сметка, долга љубов.