Почетна » Здравје » Интимно » Табела за следење на менструалниот циклус

Табела за следење на менструалниот циклус

Преземи ја табелата [PDF]

Преземете ја табелата и испечатете ја во неколку примероци. Ако не можете да го отворите документот, инсталирајте Adobe Reader.

Пополнување на табелата

Започнете да ја пополнувате табелата на почетокот на вашата менструација, внесувајќи ги секој ден следниве податоци:

 • Ден во месецот. Запишете ја датата на која што ги пополнувате вредностите.
 • Сексуален однос. Означете ги со „X“ деновите кога сте имале сексуални односи.
 • Час на мерење. Внесете го часот кога сте ја измериле базалната температура. Препорачливо е секој ден да го правите мерењето во исто време (на пример: 7 часот наутро).
 • Базална температура. Мерете ја базалната температура секој ден и означувајте ја со точка соодветната вредност во колоната за тој ден. Користејќи права линија, поврзете ја нанесената точка со точката од претходниот ден.

  Пример 1: ако измерите температура 36,2°C, означете го со точка полето 20 во интервалот помеѓу 36 и 37 на тековниот ден.

  Пример 2: ако живата на термометарот се наоѓа на средината помеѓу 36,2°C и 36,3°C, означете го со точка полето 25 во интервалот помеѓу 36 и 37.

 • Цервикална слуз. Цервикалната слуз постојано се менува. Според дадените совети утврдете каква е вашата слуз (проѕирна, белузлава, густа, леплива, растеглива, малку, многу) и водејќи се од дадените скратеници пополнете соодветно во табелата.

  Пример: ако имате многу лизгава, растеглива и проѕирна слуз, ја запишувате буквата „Б“ во полето на соодветниот ден.

 • Положба на грлото на матката. Положбата на грлото на матката се одредува со помош на допир. Пополнете според скратениците дадени под табелата.

  Пример: ако тешко успевате да го допрете грлото на матката и забележите дека е меко и влажно, тогаш запишете „В“.

Следење на овулација

Толкување на табелата

Откако ќе ја пополните табелата, ќе забележите дека вредностите на левата страна се пониски од оние на десната. Причината за тоа е што во првиот дел од менструалниот циклус базалната температура е ниска, а во вториот, поради присуството на прогестерон – повисока.

 •      Овулација 
  Местото каде што температурата нагло се покачува (и потоа останува да биде висока и во наредните денови) го означува настапувањето на вашата овулација. Најверојатно овулацијата се случила пред тој скок (означено со зелена боја на сликата).
 •      Плодни денови 
  Периодот од 5 дена пред овулација до 2 дена по неа е најплодниот период, т.е. тогаш се најголеми шансите да забремените (означено со жолта боја).
 •      Осцилации на температурата 
  Се разбира, можни се осцилации на вашата телесна температура предизвикани од најразлични причини (било нагоре или надолу) и тоа е сосема нормално. Ако температурата нагло се покачи, а потоа веќе наредниот ден повторно опадне, тогаш најверојатно не се работи за овулација (означено со црвено на сликата). „Вистинската“ овулација освен што ќе ја покачи вашата температура, ќе ја задржи висока до појавувањето на менструација.

За да можете да ја предвидувате овулацијата, треба да пополните барем 2-3 табели. Откако ќе го сторите тоа, ќе забележите дека вашиот месечен циклус следи одреден шаблон.

За да добивате попрецизен резултат на нашиот календар на плодни денови, потребно ви е да го определите времетраењето на вашата лутеинска фаза. За да го направите тоа, започнете да броите наназад од последниот ден на циклусот, па до денот на последната овулација. Во погоре дадената пополнета табела, последниот ден од циклусот е 18 февруари, а денот на овулација е 4 февруари. Броејќи наназад од 18-ти, добиваме дека овулацијата е на 15-тиот ден, т.е. времетраењето на лутеинската фаза во дадениот пример е 15 дена.

Комбинирањето на методот на базалната температура со анализирањето на цервикалната слуз и положбата на грлото на матката, ќе ви овозможи подобро да го запознаете вашето тело и ќе ви помогне во носењето на одлуки поврзани со вашиот сексуален живот.

Ако сакате да останете бремена...

Практикувајте секс секој втор ден додека сте најплодна. Секојдневното практикување на секс ќе ја намали концентрацијата на спермата кај вашиот партнер.

Ако сакате да ја избегнете бременоста...

Во никој случај не практикувајте незаштитен секс околу плодните денови.

Важно: овој метод не треба да се користи како замена за контрацепција.

Анкета

Анкета
Каде на летен одмор годинава?
 • 10%
 • 41%
 • 17%
 • 32%
Се испраќа...

(Вкупно: 3436 гласа)

Цитат

ПЕЈ како никој да не те слуша, ЉУБИ како никогаш да не си бил повреден, ТАНЦУВАЈ како никој да не те гледа и ЖИВЕЈ како на Земјата да е рај.

Непознат автор

Виц

Разговараат сопруг и сопруга:

Тој: Пак ми ја имаш „исчистено“ сметката.

Таа: Па да, затоа што те сакам.

Тој: Каква врска имаат парите со љубовта?

Таа: Знаеш како велат - Чиста сметка, долга љубов.