Тирамису

Тирамису

Состојки

400gсирење маскарпоне
пишкоти
4јајца
100gшеќер во прав
250mlсилно кафе еспресо
2 с.л.коњак, амарето или рум (по избор)
2 с.л.какао

Подготовка

  1. Изматете ги жолчките од јајцата со шеќерот.
  2. Додајте го во нив маскарпонето и измешајте ја смесата.
  3. Во друг сад матете ги белките, додека не се направат како пена. Потоа додајте ги во смесата со маскарпоне.
  4. Во еспресото додајте го румот. Во таа течност макајте ги пишкотите, една по една. Внимавајте да не бидат премногу влажни, затоа што ќе се распаѓаат.
  5. Во тава наредете еден ред пишкоти. Врз нив ставете од смесата со маскарпоне. Потоа повторно наредете пишкоти, па пак од смесата. По желба можете да наредите уште еден ред пишкоти, но задолжително најгорниот слој треба да биде од смесата.
  6. Одгоре прекријте го овој сладок десерт со какао во прав.
  7. Ставете го во фрижидер. Најдобро е да стои во фрижидер еден ден пред консумирање.

Време за подготовка: 1 час

Анкета

Анкета
Дали си имате направено естетска корекција на лицето?
  • 11%
  • 25%
  • 63%
Се испраќа...

(Вкупно: 10614 гласа)

Цитат

Животот е како монета. Можете да ја потрошите како сакате, но можете да ја потрошите САМО ЕДНАШ.

Лилиен Диксон

Виц

Брачните расправии се како да читаш „Правила и услови за користење“ на интернет.

На крајот посекако завршуваш со: „Се согласувам“.