Почетна » Семејство » Дете » Дислексија кај деца – како да се препознае и како да им се помогне?

Дислексија кај деца – како да се препознае и како да им се помогне?

Дислексијата претставува попреченост во учењето и во читањето. Постојат неколку видови на потешкотии во учењето, а дислексијата е една од нив, при што, како термин означува дека личноста има тешкотии со читањето, иако е доволно интелигентна и мотивирана да учи. Луѓето со дислексија имаат потешкотии да читаат течно и без грешки. Тие исто така може да имаат потешкотии во разбирање и правилно пишување. Овие тешкотии не се поврзани со интелигенцијата на поединецот.

Дислексија кај деца

Дислексијата е нарушување на учењето кое вклучува тешкотии при читањето поради проблеми со идентификување на говорните звуци и разбирање како тие се поврзани со буквите и зборовите (односно нивно декодирање). Дислексијата, исто така наречена „тешкотии во читањето“, влијае на областите од мозокот кои го обработуваат јазикот. Луѓето со дислексија вообичаено се со нормална интелигенција и нормален вид исто така.

Дислексијата се утврдува уште во детска возраст, кога се учи читање и пишување.

Повеќето деца со дислексија можат да бидат успешни на училиште со помош на учителите или специјализирана програма за настава. Важна улога игра и емоционалната поддршка.

Иако не постои лек за дислексијата, раната проценка и соодветниот пристап даваат најдобри резултати. Дислексијата понекогаш останува недијагностицирана со години и како таква е непризнаена дури и во зрелоста. Но никогаш не е доцна да се побара помош.

Децата со дислексија

Детето прави визуелно читање и заклучува наместо да чита. На пример, можете да прочита „вол“ наместо „волк“ или „долго“ наместо „долно“. Децата со овој тип на дислексија можат да читаат познати зборови, но им е тешко да читаат непознати, долги зборови или кованици. Децата и возрасните со дислексија може да покажат тешкотии при читање цели реченици, но и поединечни зборови.

Често се јавуваат проблеми и со кратките зборови. Погрешно ги копираат зборовите иако гледаат како се напишани.

Дислексија кај деца

Помош за децата со дислексија

Како родители, можеме да помогнеме во лекувањето на дислексијата следејќи ги овие совети:

 • Откријте која е специфичната тешкотија на детето.
 • Работете со него на конкретни активности за надминување на неговата тешкотија.
 • Користете ја играта како работна алатка.
 • Не правете прекумерен притисок врз детето.
 • Одржувајте го детето мотивирано.

Знаци за можна дислексија

Предучилишна возраст

Знаците дека малото дете можеби е изложено на ризик од дислексија вклучуваат:

 • Доцнење во почетокот на зборувањето.
 • Бавно учење на нови зборови.
 • Проблеми со правилното формирање зборовите, како што се менување на звуците на зборовите или збунувачки зборови што звучат слично.
 • Проблем со запомнување или изговарање на имињата, буквите, бројките и боите.
 • Тешкотии во учењето детски песни или играње игри со римување.
Дислексија кај деца

Училишна возраст

Кога детето ќе почне да оди на училиште, знаците и симптомите на дислексија може да станат повидливи, вклучувајќи:

 • Ниво на читање многу под очекуваното за возраста.
 • Проблеми со обработката и разбирањето на она што го слуша.
 • Тешкотии да го најдат точниот збор или да формулираат одговори на прашања.
 • Проблем со запомнување на веќе учени работи.
 • Тешкотии со гледање (и повремено слушање) сличности и разлики помеѓу буквите и зборовите.
 • Неможност да се изговори непознат збор.
 • Тешкотии во правописот.
 • Потребно е подолго од вообичаеното за да се завршат задачите кои вклучуваат читање или пишување.
 • Избегнување активности кои вклучуваат читање.
Жан Митрев Клиника

Анкета

Анкета
Дали си имате направено естетска корекција на лицето?
 • 10%
 • 25%
 • 65%
Се испраќа...

(Вкупно: 3442 гласа)

Цитат

Животот е како монета. Можете да ја потрошите како сакате, но можете да ја потрошите САМО ЕДНАШ.

Лилиен Диксон

Виц

Брачните расправии се како да читаш „Правила и услови за користење“ на интернет.

На крајот посекако завршуваш со: „Се согласувам“.