Лесен десерт: Чоколаден мус по семејниот рецепт на Маноло Бланик
Почетна » Рецепти » Популарни јадења » Лесен десерт: Чоколаден мус по семејниот рецепт на Маноло Бланик

Лесен десерт: Чоколаден мус по семејниот рецепт на Маноло Бланик

Маноло Бланик го отвори семејниот тефтер со рецепти и сподели лесен десерт во кој секој ќе ужива. Популарниот дизајнер на обувки објави како се приготвува неговиот омилен чоколаден мус.

Чоколаден мус

Состојки

2 чоколада
2 лажици путер
6 јајца (жолчките и белките раздвоени)
80 гр + 2 лажици шеќер
120мл слатка павлака
Чоколаден мус

Подготовка

1

Искршете ги чоколадата на ситни парчиња и заедно со путерот ставете ги во огноотпорен сад над тенџере со вода која врие. Мешајте со дрвена лажица за да се растопи.

Чоколаден мус
2

Оставете го чоколадото да се олади неколку минути, а потоа додавајте ги жолчките – една по една. Мешајте добро по секоја додадена жолчка за смесата да биде хомогена.

3

Во одделен сад, изматете ги белките за да добиете пена. Бавно додавајте го шеќерот и миксирајте додека не добиете цврста пена. Ќе знаете дека е доволно кога на мешалките ќе се оформат „врвови“ од пената.

4

Внимателно измешајте ја пената од белки во чоколадната смеса.

5

Во друг сад, измиксирајте ја слатката павлаката со двете лажици шеќер. Потребно е да се добие густа и цврста смеса.

6

Додајте ја слатката павлака со чоколадната смеса и промешајте внимателно.

7

Распределете го чоколадниот мус во чаши, покријте ги и ставете ги фрижидер 2 часа. Уживајте!

Чоколаден мус

Анкета

Анкета
Каде ќе го прославите доаѓањето на 2022 година?
  • 6%
  • 13%
  • 56%
  • 5%
  • 2%
  • 18%
Се испраќа...

(Вкупно: 2447 гласа)

Цитат

Ако гледате што имате во животот, секогаш ќе имате повеќе. Ако гледате што немате во животот, никогаш нема да имате доволно.

Опра

Виц

На интервју за работа во државно...

Директорот: Госпоѓице, зошто би сакале да работите токму во ова претпријатие?

Кандидатката: Татоооо, те молам доста со глупави прашања.