Лазања со мелено месо
Почетна » Рецепти » Популарни јадења » Лазања со мелено месо

Лазања со мелено месо

Лазања со мелено месо

Состојки

1пакетче лазањи
500gмелено месо
200gрендан кашкавал
1глава кромид
1‑2 с.л.масло
3чешниња лук
3 с.л.доматен сос
оригано
магдонос
црн пипер
вегета
1 с.л.сос бешамел

Подготовка

  1. Исечкајте го кромидот и ставете го да се пржи во тавче со загреано масло.
  2. Ставете на оган тенџере со солена вода. Откако водата ќе започне да врие, додајте ги лазањите да се варат.
  3. Кога кромидот ќе добие златна боја, во тавчето додајте го и меленото месо. Постојано мешајте.
  4. Откако месото ќе ја промени својата боја, во тавчето додајте ги и доматниот сос, лукот, ориганото, магдоносот, пиперот и вегетата и пржете додека не ја добиете посакуваната густина.
  5. Во добиената смеса додајте го сосот бешамел.
  6. Откако ќе ги сварите лазањите, земете тава за печење, премачкајте ја со масло и наредете еден ред лазањи. Над нив ставете од смесата со мелено месо и рендан кашкавал, па потоа пак ред од лазањите. Постапката се повторува додека не ги наридете сите лазањи.
  7. Најгорниот слој треба да биде со лазањи. Врз него ставете го остатокот од ренданиот кашкавал.
  8. Ставете ја тавата во рерна и печете 30 минути на температура од 200°С.

Време за подготовка: 1 час

Анкета

Анкета
Каде планирате да одите на одмор летово?
  • 38%
  • 18%
  • 25%
  • 20%
Се испраќа...

(Вкупно: 3041 гласа)

Цитат

Можеш да ги исечеш сите цвеќиња, но не можеш да ја спречиш пролетта да дојде.

Пабло Неруда

Виц

Се качувам на вага по завршувањето на карантинот.

Вагата покажува: „Ве молам почитувајте социјално дистанцирање. Качувајте се еден по еден!“