Поканете ја есента во вашата кујна со превкусни мафини со печена тиква. Слатки, меки и со примамлива арома на цимет и морско оревче, овие неодоливи мафини брзо ќе „летнат“ од чиниите.
Состојки
| 450 гр | пире од печена тиква | 
| 1 ¾ шолји | брашно | 
| 1 шолја | бел шеќер | 
| ½ шолја | кафеав шеќер | 
| 2 лажички | цимет | 
| ¼ лажичка | мелено каранфилче | 
| ¼ лажичка | морско оревче | 
| 1 лажичка | сода бикарбона | 
| ½ лажичка | сол | 
| 1 лажичка | екстракт од ванила | 
| 2 | јајца | 
| ½ шолја | масло | 
Подготовка
- Исечете ја тиквата и отстранете ги семките. Покријте ја со алуминиумска фолија и печете ја околу еден час во загреана рерна на 200°С. Откако ќе се олади, со лажица извадете ја внатрешноста. Ставете ја во блендер или убаво испасирајте, за да добите пире.
 - Премачкајте ги формите за мафини со малку путер или маргарин и оставете ги настрана.
 - Во длабок сад ставете ги сите суви состојки, односно брашното, белиот и кафеавиот шеќер, солта, содата, циметот, каранфилчето и морското оревче. Промешајте.
 - Во друг сад ставете ги јајцата, пирето од тиква, маслото и екстрактот од ванила. Промешајте со маталка, но не премногу и така добиената смеса турете ја во садот со сувите состојки. Добро промешајте со лажица.
 - Ставете од смесата во формите за мафини и печете на 190°С околу 20 минути.
 
		



