Бебињата опсипани со љубов се поспокојни кога ќе пораснат
Почетна » Новости » Истражувања » Бебињата опсипани со љубов се поспокојни кога ќе пораснат

Бебињата опсипани со љубов се поспокојни кога ќе пораснат

Вниманието, љубовта и грижата што родителите им ја пружат на своите бебиња има големо влијание врз нивното психичко здравје кога ќе пораснат.

Истражувачите дошле до заклучок дека бeбињата чиишто мајки ги опсипуваат со љубов и внимание, подобро се справуваат со стресот кога ќе пораснат.

Мајка со бебеБебињата што се опсипани со љубов од мајките, подобро се справуваат со стресот кога ќе пораснат

Научниците набљудувале мајки додека се грижат за своите бебиња, ги оценувале и ги категоризирале според приврзаноста. Секоја десетта мајка покажала ниско ниво на приврзаност, 85% покажале нормално ниво на приврзаност, а 6% – многу високо ниво на приврзаност.

Потоа, 482 бебиња биле набљудувани до просечна возраст од 34 години и бил оценуван начинот на којшто реагираат во различни стресни ситуации. Децата чиишто мајки им пружиле многу љубов и внимание, подобро се справувале со сите непријатни ситуации и со вознемиреноста, отколку децата кои добивале помалку љубов и внимание.

Досега се направени и други истражувања во оваа област, кои потврдиле дека приврзаноста на родителите со децата се асоцира со пониско ниво на депресија кај младите и повисока самодоверба.

Анкета

Анкета
Дали се согласувате со одлуката наставата да започне со физичко присуство?
  • 74%
  • 26%
Се испраќа...

(Вкупно: 5922 гласа)

Цитат

Благодарното срце е магнет за чуда.

Виц

Пријателки разговараат за фигурата...

Првата: По 3 месеци тренирање, конечно имам стомачни мускули.

Втората: И јас имам, само што ми се скриени од љубовта кон пицата, виното и чоколадото.