Почетна » Колумни » Сензорни авантури » Колумна: Што претставува сензорна корпа?

Колумна: Што претставува сензорна корпа?

Сензорната корпа е независен начин на игра кој им овозможува на дечињата од најмала возраст да истражуваат и да доаѓаат до заклучоци за употребата на предметите.

Преку сензорните активности, малите дечиња можат да ги спознаат и подобро да ги сфатат светот и околината. Одлични се за говорот и целокупниот развој и ги поттикнуваат и стимулираат моторните вештини на детето.

За кого е наменета?

Бебињата кои веќе успеваат самостојно да седат може да започнат со ваков вид на игри.

Што можеме да употребиме?

Најразлични предмети од домот и домаќинството.

Сензорна корпа
 • Мултисензорни. Децата ги активираат сите сетила при истражување на содржината на овие корпи.
 • Љубопитност. Миксот од различни бои, форми и текстури ја има целта да ја поттикне љубопитноста и интересот кај најмалите, а со тоа и мотивацијата за учење и спознавање на сопствената околина.
 • Донесување одлуки. Се препорачува индивидуална игра на детето, без мешање од наша страна и негово самостојно одлучување кој предмет од корпата ќе го земе и на кој начин ќе го искористи.
 • Груба моторика и седење. Координирани движења на рацете, префрлање на играчката од една во друга рака, поттикнување да се премине средишната линија и да изведува посложени движења.
 • Фина моторика. Активирање на прстињата.
 • Експериментирање и осознавање на текстурата и материјалот на предметите. Учење преку овој вид на сензорно спознавање.
 • Насочување на концентрацијата и одржување на фокусот.
 • Контакт и запознавање со полесно/потешко, пократко/подолго, тркалање/тропкање итн.

Посебно внимание и воздржување од употреба на помали предмети поради опасноста од голтање!

Примери за стимулирање на одделни сетила со друг вид сензорни корпи:

 1. Звучна сензорна корпа со различни предмети кои испуштаат различни звуци.
 2. Сензорна корпа со топки. Ставете топки со различна големина, материјал/текстура, потврди и помеки.
 3. Сензорна корпа со предмети во една боја.

Автор: Oursensoryfamily
Мајка на три мали девојки и водич на едно незаборавно детско патување низ светот на сензориката. Секојдневие исполнето со неуморно истражување на природата и негување на љубовта кон животните, практикување на најразлични екперименти и DIY проекти, многу игри и забава.
Во постојана потрага по балансот во животот.
Длабоко верува дека со работа, труд, упорност и трпение можни се и чуда.

Анкета

Анкета
Каде на летен одмор годинава?
 • 10%
 • 41%
 • 17%
 • 32%
Се испраќа...

(Вкупно: 3456 гласа)

Цитат

ПЕЈ како никој да не те слуша, ЉУБИ како никогаш да не си бил повреден, ТАНЦУВАЈ како никој да не те гледа и ЖИВЕЈ како на Земјата да е рај.

Непознат автор

Виц

Разговараат сопруг и сопруга:

Тој: Пак ми ја имаш „исчистено“ сметката.

Таа: Па да, затоа што те сакам.

Тој: Каква врска имаат парите со љубовта?

Таа: Знаеш како велат - Чиста сметка, долга љубов.