Почетна » Здравје » Совети за здравјето » 8 совети како да го подобрите емоционалното здравје

8 совети како да го подобрите емоционалното здравје

За едно лице да биде во форма важна е не само физичката туку и психолошката состојба. Човек е комплетно здрав не само кога се грижи за физичката форма на сопственото тело. Едноставно треба да се погрижи да бидат усвоени и практикувани и психолошки здрави навики.

Емоционалното здравје е важен дел од нашата севкупна благосостојба, која ги вклучува како нашето физичко, така и нашето душевно/емоционално здравје.

Во денешно време всушност многу се зборува за емоционалното здравје и среќа. Но, што всушност е емоционалното здравје? Како можеме да го подобриме? Во оваа статија ќе зборуваме за овој концепт и ќе ви дадеме неколку совети како да уживате во поголема психолошка благосостојба.

Жан Митрев

Што е емоционално здравје?

Доброто општо здравје, вклучува неколку елементи и тоа: физички да сме здрави, да уживаме во психолошка и социјална благосостојба, која вклучува не само квалитетни меѓучовечки односи и пријателства, туку и достоинствена работа, стабилна економска состојба, итн.

Кога зборуваме за ментална благосостојба, мислиме на емоционалното здравје што само по себе претставува комплексен концепт кој се однесува на тоа да се чувствувате добро за себе и да бидете усогласени со вашите цели и мотивации. Тоа е чувство на задоволство, во кое иднината се перцепира со оптимизам и надеж. Луѓето со добро емоционално здравје чувствуваат дека животот има голема смисла и цел, способни се да се соочат со неволји и да се справат со стресот, уживаат во балансот меѓу работата, одморот и слободното време, имаат самодоверба и имаат високо ниво на само мотивација.

Совети за подобрување на емоционалното здравје

Уживањето во добро емоционално здравје е во голема мера поврзано со тоа како го перципираме светот околу нас и со фактот дека практикуваме здрави навики. Затоа ви предлагаме неколку стратегии кои ќе ви помогнат да уживате во поголемо емоционално здравје.

Учествувајте во работилници за емоционална интелигенција

Треба да сме свесни дека емоционално интелигентните луѓе уживаат поголема благосостојба, имаат поголемо самопознавање, донесуваат подобри одлуки, подобро управуваат со стресот, подобро комуницираат, градат поздрави меѓучовечки односи. За среќа, можно е да се работи на подобрување на емоционалната интелигенција и способноста за разбирање и регулирање на емоциите. Постојат многу различни видови работилници кои можат да ви помогнат да станете емотивно интелигентна личност што ќе ви донесе бенефити.

Жан Митрев

Спортувајте

Општата благосостојба се состои од три големи области: физичко, ментално и социјално здравје. Овие витални области се меѓусебно поврзани, така што уживањето во добро физичко здравје има позитивно влијание врз нашата ментална благосостојба.

Спортувањето не само што ни помага да уживаме во поголемо кардиоваскуларно здравје и добро тело, туку ни овозможува и ослободување на ендорфин, серотонин, норадреналин и други невротрансмитери кои ни предизвикуваат пријатни сензации и го подобруваат нашето расположение.

Практикувајте активности во кои уживате

Голем дел од психолошката благосостојба и емоционалното здравје се поврзани со уживањето во нашиот живот. Знаејќи што сакаме да правиме и што нè тера да влеземе во „состојба на flow“ е првиот чекор во уживањето во исполнет живот. Важен дел од социјалната благосостојба е да се има пристојна работа и да се биде во финансиски добра состојба кои влијаат на нашето емоционално здравје. Но не се само овие елементи доволни.

Дали сакате да сликате или да свирите гитара во вашето слободно време? Дали имате чувство на екстаза кога танцувате? Што и да е тоа што ве прави среќни, вклучете го како активност во вашата неделна рутина за да уживате во поголемо емоционално здравје.

Борете се за вашиот личен раст

Постојат многу студии кои потврдуваат дека имањето цел ја фаворизира нашата ментална благосостојба и не одржува мотивирани. Всушност, незнаењето што всушност сакаме во животот или каде одиме, може да не доведе до состојба на егзистенцијална криза и депресија. Затоа, важно е да дефинираме кои се нашите грижи и каде би сакале да бидеме во иднина. Без разлика дали тоа е во врска со студиите, работата и која било област од нашиот живот.

Всушност кога се поврзуваме со нашите цели и со она што навистина го сакаме се бориме за тоа, а нашето патување кон личен развој станува нешто возбудливо, нешто што ни дава живот и што ни овозможува да уживаме одлично емоционално здравје.

Поставете реални цели

Како што напоменавме во претходната точка, дефинирањето на јасни реални цели е клучно за нашата благосостојба. Нереалните цели имаат негативен ефект врз нас, бидејќи ни предизвикуваат фрустрации и можат да влијаат на нашата самодоверба.

Кога поставувате цели, секогаш е неопходно да се земат предвид ресурсите со кои располагаме. Исто така, целите мора да бидат предизвикувачки, но и остварливи.

Жан Митрев

Зајакнете ги позитивните меѓучовечки односи

Постојат неколку студии кои потврдуваат дека добрите меѓучовечки односи позитивно влијаат на нашето емоционално здравје. Не само тоа! Тие исто така влијаат на нашето општо здравје, вклучувајќи го и физичкото здравје.

Според направени студии кои го анализирале здравјето на луѓето кои имале здрави меѓучовечки односи и оние кои биле подложени на негативни односи, откриено е дека првите уживале подобро општо здравје: добар крвен притисок, помал индекс на телесна маса итн.

Живејте во сегашноста и вежбајте прифаќање

Научните студии исто така потврдуваат дека луѓето кои практикуваат Mindfulness, односно развиваат состојба на умот во која го фокусираат своето внимание на овде и сега, со став на сочувство и неосудување, уживаат подобро емоционално здравје.

Одржувајте богат социјален живот

Емоционалната благосостојба не се постигнува преку индивидуална борба да се чувствувате подобро, тоа е заедничко искуство. На крајот на краиштата, човечкото суштество е суштински социјално животно. Не можеме да се преправаме дека сме добро ако водиме начин на живот заснован на изолација, бидејќи не сме создадени да живееме така.

Затоа, погрижете се да бидете окружени со луѓе кои се поврзуваат со вас и кои секојдневно придонесуваат за ваша благосостојба. Не е важно во фокус да ви бидат оние кои ви нудат само ветување за статус или се популарни, а немаат суштина. Подобро е да бидете со оние кои дури и преку едноставен начин на живот, ви дозволуваат да им верувате и да воспоставите позитивни односи како еднакви.

Стручните лица во одделот за психијатрија и психологија при „Жан Митрев Клиника“ ви стојат на располагање за консултација и третман на сите ваши емоцијонални проблеми. Закажете го вашиот преглед на 02 3091 484.

Жан Митрев Клиника

Анкета

Анкета
Дали си имате направено естетска корекција на лицето?
  • 12%
  • 25%
  • 62%
Се испраќа...

(Вкупно: 13333 гласа)

Цитат

Животот е како монета. Можете да ја потрошите како сакате, но можете да ја потрошите САМО ЕДНАШ.

Лилиен Диксон

Виц

Брачните расправии се како да читаш „Правила и услови за користење“ на интернет.

На крајот посекако завршуваш со: „Се согласувам“.