Мастопексија – хирургија за редукција и подигање на гради
Почетна » Здравје » Совети за здравјето » Мастопексија – хирургија за редукција и подигање на гради

Мастопексија – хирургија за редукција и подигање на гради

Кога зборуваме за естетика на женски гради, вообичаено првото што ни паѓа на ум е зголемување на градите. Но, добро е да се знае дека постои и опција за намалување на големината или подигање на градите. Станува збор за процедура која припаѓа на пластичната хирургија, а се изведува со цел намалување на обемот на градите кај жени кои имаат потреба од тоа.

Имено, со оваа хируршка процедура се постигнува пропорционалност во изгледот на телото, при што самите гради се доведуваат во соодветна големина со останатиот дел од телото. Исто така, важно е да се знае дека по процедурата не се губи од сензитивноста и функционалноста на ткивото на дојките, односно возможна е лактација – доење.

Мастопексија

Причините поради кои една жена може да посегне кон оваа процедура може да бидат од различна природа и тоа: физички, естетски и физиолошки – враќање на идеалната форма на жената, подобрување на сопствената слика за себе и менталното здравје исто така.

Жените со овој проблем страдаат од хронична болка во грбот, вратот и рамената која е предизвикана од самата тежина на градите; имаат проблеми со дишењето; имаат полоша циркулација; страдаат од кожни инфекции (во пределот под градите); неможност да најдат соодветен градник и облека; неможност да се занимаваат со спорт и воопшто имаат проблеми со квалитетот на живот.

Жените развиваат поголеми гради особено во периодот на пубертет, но овој проблем може да се јави и по бременоста и доењето, по нагло зголемување на телесната тежина или во менопауза.

Решението за овој проблем е хируршката редукција која се одвивa преку обратен Т рез (форма на сидро) по должина на секоја од дојките, при што се отстранува вишокот на масното ткиво и кожа и се прави репозиционирање на брадавицата. Резот е по должина на самите мамили (млечни жлезди) и под преклопот на градите, што го прави невидлив и прифатлив од естетски аспект.

Мастопексија

По оваа интервенција, потребен е болнички престој во траење од два до три дена, по што пациентката се пушта на домашно заздравување со препорака за носење на еластичен градник за подигање на дојките уште еден месец.

Мастопексија

Иако резултатите се видливи веднаш, сепак треба да се има предвид дека е потребно време за да се повлечат и заздрават отокот и хематомите. Финалниот резултат е траен, со можни мали варијации, зависно од годините и телесна тежина (дебелеење/слабеење).

Оваа интервенција е контраиндицирана кај жени чиј мамограм покажал неевалуирана неоплазма, жени кои дојат и хипертрофија која е примарно причинета од наголемување на млечните жлезди.

Мастопексија успешно се изведува во Клиничката болница Жан Митрев веќе десеттина години наназад. Операцијата ја извршува академик д-р Жан Митрев со својот стручен тим.

Доколку ви е потребна консултација и мислење, слободно закажете термин на 02/3091-484.

Мастопексија

Комерцијален текст

Анкета

Анкета
Колку често купувате онлајн?
  • 36%
  • 30%
  • 18%
  • 16%
Се испраќа...

(Вкупно: 5796 гласа)

Цитат

ПЕЈ како никој да не те слуша, ЉУБИ како никогаш да не си бил повреден, ТАНЦУВАЈ како никој да не те гледа и ЖИВЕЈ како на Земјата да е рај.

Непознат автор

Виц

Разговараат сопруг и сопруга:

Тој: Пак ми ја имаш „исчистено“ сметката.

Таа: Па да, затоа што те сакам.

Тој: Каква врска имаат парите со љубовта?

Таа: Знаеш како велат - Чиста сметка, долга љубов.