Почетна » Здравје » Заболувања » Ешерихија коли во урината: Симптоми, причини и третман

Ешерихија коли во урината: Симптоми, причини и третман

На секој човек во одреден период од животот може да му се случи појава на уринарна инфекција. Уринарните инфекции се едни од најчестите инфекции кои што се јавуваат во сите возрасни групи, почнувајќи од доенечка па сè до напредната возраст, но најчести се кај жените заради нивната анатомска градба.

Во оваа статија ќе се осврнеме за инфекциите на уринарниот тракт предизвикани од бактеријата Ешерихија коли, особено затоа што се смета дека во 75-95% од сите уринарни инфекции причинител е токму оваа бактерија. Ќе ги објасниме можните причини за појава на оваа инфекција, како и симптомите кои би ве натерале да размислите за посета на нефролог/ уролог или гинеколог, начинот на превенција и нивно лекување.

Жан Митрев

Причини за инфекција со ешерихија коли во урината

Природна средина на оваа бактерија се цревата и таа е дел од нормалната микрофлора на гастроинтестиналниот тракт. Постојат повеќе видови бактерии од родот Ешерихија, но само еден вид е важен за хуманата патологија, а тоа е бактеријата Ешерихија коли. Истата има повеќе серотипови, од кои само дел предизвикуваат заболувања кај луѓето кои може да бидат: цревни, белодробни или уринарни инфекции.

Вообичаено Ешерихијата се внесува преку контаминирана храна и вода и тогаш предизвикува цревни заболувања. На населувањето на оваа бактерија во уринарниот тракт и погодува близината на аналниот и уринарниот отвор, влажноста на кожата и нејзината топлина, како и хигиенските навики и неправилната тоалета на оваа регија.

Жан Митрев

Ако се има во предвид малото растојание на аналниот, вагиналниот и уринарниот отвор, како и кусиот мочен канал кај жените (3-5цм), тогаш станува јасно зошто тие се поподложни на уринарни инфекции, за разлико од мажите кои ги штити релативно долгиот и стерилен мочен канал. Доколку кај мажите се развие уринарна инфекција со Ешерихија коли, тогаш истата е поврзана со повозрасно животно доба, отежнато празнење на мочниот меур заради заболувања на мочниот канал и простатата. Ова изискува првин да се регулираат и лекуваат заболувањата кои довеле до пореметено мокрење, за потоа трајно да се излекува и уринарната инфекција.

Пренесувањето на инфекцијата со Ешерихија коли може да настане со директно ширење од околните органи: вагина, матка, јајници. Се претпоставува дека бактеријата може да го насели мочниот меур и преку ширење од лимфните садови на дебелото црево, да ги инфицира бубрезите или токму од тука да започне инфекцијата. Особено подложни на инфекција се луѓето кои што имаат предиспонирачки фактори за развој на инфекции со ваков тип на бактерии, а тоа се сите оние кои се соочуваат со застој на урината од различни причини (нервозен мочен меур, стеснувања на мочните канали, камчиња во бубрезите или мочните канали, туѓи тела). Во оваа категорија спаѓаат и бремените жени, како и сите оние кои што имаат намален имунитет заради одредена хронична здравствена состојба (дијабетес мелитус, пациенти кои што примаат имуносупресивна терапија, кои имаат потреба од радиотерапија и сл).

Симптоми на инфекција со ешерихија коли во урината

Зависно дали бактеријата предизвикала инфекција во гастроинтестиналниот тракт, белите дробови или уринарниот тракт така и симптомите може да бидат различни. Ние овде ќе ги споменеме најчестите симптоми при развој на уринарна инфекција. Такви се:

Жан Митрев
 • Фреквентен нагон за мокрење
 • Ургентност при мокрење
 • Печење при мокрење
 • Мокрење на мала количина урина
 • Урината е со непријатен мирис и заматена боја
 • Присуство на крв во урината или на крај од мокрењето
 • Општа слабост и замор
 • Гадење и повраќање
 • Покачена телесна температура
 • Треска
 • Губиток на апетит
 • Болка во слабинскиот дел на грбот, која што се шири кон мочниот меур
 • Болка во надворешните генитални органи
 • Болката кај мажите може да се шири и во тестисите

Доколку чувствувате еден или повеќе од овие симптоми, не двоумете се да посетите специјалист нефролог/уролог или гинеколог. Особено ако се има во предвид дека инфекциите на бубрезите се особено сериозна состојба, која што доколку не се лекува навремено од страна на нефролог, може да доведе и до трајно оштетување и намалување на бубрежната функција.

Превенција на инфекција со ешерихија коли во урината

За да ја намалите можноста од развој и ширење на инфекцијата со Ешерихија коли, основно е:

 • здрава исхрана,
 • внес на најмалку 2 литри течности на ден,
 • физичка активност во согласност со годините и здравствената состојба,
 • одржување на хигиена на раце и лична хигиена,
 • носење на соодветна гардероба и памучна долна облека,
 • навремено пресоблекување на мокрите костими за капење,
 • правилна тоалета на гениталната регија (бришење од напред кон назад),
 • навремена посета на доктор при појава на било кој од симптомите кои што може да се дел од оваа инфекција.
Жан Митрев

Третман на инфекција со ешерихија коли во урината

За да може правилно да се лекува уринарната инфекција со Ешерихија коли, вашиот доктор ќе ви земе примерок од крв и урина за лабораториски и микробиолошки иследувања. Ќе ве упати за дополнителни иследувања на нефролог/ уролог или гинеколог зависно од симптомите кои што ги имате.

Третманот со лекови ќе го определи специјалистот кој што ќе ја третира инфекцијата со Ешерихија коли, зависно од местото на инфекцијата, клиничката слика и тежината на симптомите. Ќе ви препорача хигиено-диететски режим на кој ќе треба да се придржувате и ќе ја определи фреквенцијата на јавување на контролни прегледи.

Имајќи во предвид дека оваа бактерија може и во неколку наврати да предизвика уринарни инфекции, односно да се јавува во рецидиви и да премине во хронична уринарна инфекција, па дури и да биде тврдокорна кон пропишаната терапија, а имајќи ја во предвид сериозноста доколку истата ги инфицира бубрезите, како и последиците од тоа, од особена важност е нејзиното навремено и правилно лекување.

Медицина

д-р Катерина Ристоска
Спец. по интерна медицина / Супспец. по нефрологија
„Жан Митрев Клиника“ – Скопје

Жан Митрев

Анкета

Анкета
Дали си имате направено естетска корекција на лицето?
 • 12%
 • 25%
 • 63%
Се испраќа...

(Вкупно: 14376 гласа)

Цитат

Животот е како монета. Можете да ја потрошите како сакате, но можете да ја потрошите САМО ЕДНАШ.

Лилиен Диксон

Виц

Брачните расправии се како да читаш „Правила и услови за користење“ на интернет.

На крајот посекако завршуваш со: „Се согласувам“.