Месечева (лунарна) диета 2015
Почетна » Диети и фитнес » Популарни диети » Месечева (лунарна) диета 2015

Месечева (лунарна) диета 2015

Постојат различни теории за влијанието на Месечината врз човекот. Неретко се прават истражувања кои потврдуваат дека Месечината влијае на нашето однесување или на ритамот на спиење. Но, постои и теорија дека положбата на Месечината може да влијае и на телесната тежина.

Месечева диетаМесечевата диета се состои од 24-часовно постење, т.е. консумирање само на течности во периодот кога Месечината навлегува во нова фаза.

Што претставува месечевата диета?

Месечевата диета е многу популарна диета затоа што дава добри резултати, а повеќето луѓе кои ја практикувале тврдат дека изгубените килограми не се враќаат. Оваа диета е всушност диета за детоксикација на организмот.

Таа се состои од 24-часовно постење, т.е. консумирање само на течности во периодот кога Месечината навлегува во нова фаза. Месечината преминува низ 4 фази: млада месечина (кога не може да се види на небото), прва четвртина (околу 6 дена по младата месечина), полна месечина (кога на небото се гледа како полн круг) и последна четвртина.

Најчесто се практикува придржување кон диетата 2 пати месечно – кога Месечината е полна и кога Месечината е млада. Но, вие можете да си изберете да ја држите само еднаш месечно. Ако се одлучите за еден ден месечно, препорачливо е тоа да биде на млада Месечина.

Некои луѓе ја практикуваат оваа диета и за време на четирите фази на Месечината, т.е. четири пати месечно по 24 часа, со цел да не си ги вратат изгубените килограми.

Месечевата диета му помага на организмот да се ослободи од натрупаните токсини и полесно да се бори против болести. Ако немате посериозни здравствени проблеми, тогаш оваа диета не може да ви наштети. Сепак, се препорачува консултација со лекар.

Детали за диетата

Месечевата диета е течна диета. Треба да ја започнете кога Месечината навлегува во определена фаза (раководете се според табелата дадена подолу) и да ја завршите 24 часа подоцна.

За време на диетата се препорачува да испиете 2-4 литри течност, а најдобро е тоа да биде вода. Дозволена е и консумацијата на чаеви без шеќер. Кога ќе почувствувате глад, направете си домашен сок од овошје или зеленчук, без дополнително да го зачинувате. Купените сокови често содржат скриени шеќери, па избегнувајте ги. Не треба да се консумира млеко, а исто така забранет е и алкохолот.

Оваа диета го прочистува организмот од токсините и од задржаните течности. За време на 24-часовниот пост може да изгубите од 1 до 3 килограми.

Ако ја држите диетата еднаш месечно, внимавајте што јадете во останатиот дел од месецот. Кога Месечината расте, консумирајте помалку храна, а кога Месечината се намалува (опаѓа), можете да си дозволите повеќе задоволство од храната.

Месечеви фази во 2015 година (за Македонија)

Јануари

05.01.2015, 05:54 – полна месечина

13.01.2015, 10:47 – последна четвртина

20.01.2015, 14:14 – млада месечина

27.01.2015, 05:49 – прва четвртина

Февруари

04.02.2015, 00:09 – полна месечина

12.02.2015, 04:50 – последна четвртина

19.02.2015, 00:47 – млада месечина

25.02.2015, 18:14 – прва четвртина

Март

05.03.2015, 19:06 – полна месечина

13.03.2015, 18:48 – последна четвртина

20.03.2015, 10:36 – млада месечина

27.03.2015, 08:43 – прва четвртина

Април

04.04.2015, 14:06 – полна месечина

12.04.2015, 05:44 – последна четвртина

18.04.2015, 20:57 – млада месечина

26.04.2015, 01:55 – прва четвртина

Мај

04.05.2015, 05:42 – полна месечина

11.05.2015, 12:36 – последна четвртина

18.05.2015, 06:13 – млада месечина

25.05.2015, 19:19 – прва четвртина

Јуни

02.06.2015, 18:19 – полна месечина

09.06.2015, 17:42 – последна четвртина

16.06.2015, 16:05 – млада месечина

24.06.2015, 13:03 – прва четвртина

Јули

02.07.2015, 04:20 – полна месечина

08.07.2015, 22:24 – последна четвртина

16.07.2015, 03:25 – млада месечина

24.07.2015, 06:05 – прва четвртина

31.07.2015, 12:43 – полна месечина

Август

07.08.2015, 04:03 – последна четвртина

14.08.2015, 16:54 – млада месечина

22.08.2015, 21:31 – прва четвртина

29.08.2015, 20:36 – полна месечина

Септември

05.09.2015, 11:54 – последна четвртина

13.09.2015, 08:42 – млада месечина

21.09.2015, 10:59 – прва четвртина

28.09.2015, 04:51 – полна месечина

Октомври

04.10.2015, 23:07 – последна четвртина

13.10.2015, 02:06 – млада месечина

20.10.2015, 22:32 – прва четвртина

27.10.2015, 13:05 – полна месечина

Ноември

03.11.2015, 13:24 – последна четвртина

11.11.2015, 18:48 – млада месечина

19.11.2015, 07:28 – прва четвртина

25.11.2015, 23:44 – полна месечина

Декември

03.12.2015, 08:41 – последна четвртина

11.12.2015, 11:30 – млада месечина

18.12.2015, 16:15 – прва четвртина

25.12.2015, 12:12 – полна месечина

Анкета

Анкета
Каков е вашиот став за вакцина против КОВИД-19?
  • 14%
  • 22%
  • 65%
Се испраќа...

(Вкупно: 4741 гласа)

Цитат

Некои од најдобрите спомени се создадени во апостолки.

Кели Елмор

Виц

Крем со колкав фактор?

- Со 20.

Доволно ќе ви е?

- Ако згрешам, нека изгорам.