Месечева (лунарна) диета 2013
Почетна » Диети и фитнес » Популарни диети » Месечева (лунарна) диета 2013

Месечева (лунарна) диета 2013

Постојат различни теории за влијанието на Месечината врз човекот. Неретко се прават истражувања кои потврдуваат дека Месечината влијае на нашето однесување или на ритамот на спиење. Но, постои и теорија дека положбата на Месечината може да влијае и на телесната тежина.

Месечева диетаМесечевата диета се состои од 24-часовно постење, т.е. консумирање само на течности во периодот кога Месечината навлегува во нова фаза.

Што претставува месечевата диета?

Месечевата диета е многу популарна диета затоа што дава добри резултати, а повеќето луѓе кои ја практикувале тврдат дека изгубените килограми не се враќаат. Оваа диета е всушност диета за детоксикација на организмот.

Таа се состои од 24-часовно постење, т.е. консумирање само на течности во периодот кога Месечината навлегува во нова фаза. Месечината преминува низ 4 фази: млада месечина (кога не може да се види на небото), прва четвртина (околу 6 дена по младата месечина), полна месечина (кога на небото се гледа како полн круг) и последна четвртина.

Најчесто се практикува придржување кон диетата 2 пати месечно – кога Месечината е полна и кога Месечината е млада. Но, вие можете да си изберете да ја држите само еднаш месечно. Ако се одлучите за еден ден месечно, препорачливо е тоа да биде на млада Месечина.

Некои луѓе ја практикуваат оваа диета и за време на четирите фази на Месечината, т.е. четири пати месечно по 24 часа, со цел да не си ги вратат изгубените килограми.

Месечевата диета му помага на организмот да се ослободи од натрупаните токсини и полесно да се бори против болести. Ако немате посериозни здравствени проблеми, тогаш оваа диета не може да ви наштети. Сепак, се препорачува консултација со лекар.

Детали за диетата

Месечевата диета е течна диета. Треба да ја започнете кога Месечината навлегува во определена фаза (раководете се според табелата дадена подолу) и да ја завршите 24 часа подоцна.

За време на диетата се препорачува да испиете 2-4 литри течност, а најдобро е тоа да биде вода. Дозволена е и консумацијата на чаеви без шеќер. Кога ќе почувствувате глад, направете си домашен сок од овошје или зеленчук, без дополнително да го зачинувате. Купените сокови често содржат скриени шеќери, па избегнувајте ги. Не треба да се консумира млеко, а исто така забранет е и алкохолот.

Оваа диета го прочистува организмот од токсините и од задржаните течности. За време на 24-часовниот пост може да изгубите од 1 до 3 килограми.

Ако ја држите диетата еднаш месечно, внимавајте што јадете во останатиот дел од месецот. Кога Месечината расте, консумирајте помалку храна, а кога Месечината се намалува (опаѓа), можете да си дозволите повеќе задоволство од храната.

Месечеви фази во 2013 година (за Македонија)

Јануари

05.01.2013, 04:58 – последна четвртина

11.01.2013, 20:44 – млада месечина

19.01.2013, 00:45 – прва четвртина

27.01.2013, 05:39 – полна месечина

Февруари

03.02.2013, 14:57 – последна четвртина

10.02.2013, 08:20 – млада месечина

17.02.2013, 21:31 – прва четвртина

25.02.2013, 21:26 – полна месечина

Март

04.03.2013, 22:53 – последна четвртина

11.03.2013, 20:51 – млада месечина

19.03.2013, 18:27 – прва четвртина

27.03.2013, 10:28 – полна месечина

Април

03.04.2013, 06:37 – последна четвртина

10.04.2013, 11:36 – млада месечина

18.04.2013, 14:32 – прва четвртина

25.04.2013, 21:58 – полна месечина

Мај

02.05.2013, 13:15 – последна четвртина

10.05.2013, 02:29 – млада месечина

18.05.2013, 06:35 – прва четвртина

25.05.2013, 06:25 – полна месечина

31.05.2013, 20:59 – последна четвртина

Јуни

08.06.2013, 17:57 – млада месечина

16.06.2013, 19:24 – прва четвртина

23.06.2013, 13:33 – полна месечина

30.06.2013, 06:54 – последна четвртина

Јули

08.07.2013, 09:15 – млада месечина

16.07.2013, 05:19 – прва четвртина

22.07.2013, 20:16 – полна месечина

29.07.2013, 19:44 – последна четвртина

Август

06.08.2013, 23:51 – млада месечина

14.08.2013, 12:57 – прва четвртина

21.08.2013, 03:45 – полна месечина

28.08.2013, 11:35 – последна четвртина

Септември

05.09.2013, 13:37 – млада месечина

12.09.2013, 19:09 – прва четвртина

19.09.2013, 13:13 – полна месечина

27.09.2013, 05:56 – последна четвртина

Октомври

05.10.2013, 02:35 – млада месечина

12.10.2013, 01:03 – прва четвртина

19.10.2013, 01:38 – полна месечина

27.10.2013, 01:41 – последна четвртина

Ноември

03.11.2013, 13:50 – млада месечина

10.11.2013, 06:58 – прва четвртина

17.11.2013, 16:16 – полна месечина

25.11.2013, 20:29 – последна четвртина

Декември

03.12.2013, 01:23 – млада месечина

09.12.2013, 16:12 – прва четвртина

17.12.2013, 10:29 – полна месечина

25.12.2013, 14:48 – последна четвртина

Анкета

Анкета
Каде планирате да одите на одмор летово?
  • 40%
  • 14%
  • 25%
  • 21%
Се испраќа...

(Вкупно: 9770 гласа)

Цитат

Некои од најдобрите спомени се создадени во апостолки.

Кели Елмор

Виц

Крем со колкав фактор?

- Со 20.

Доволно ќе ви е?

- Ако згрешам, нека изгорам.